Διάφορες μορφές πόνου

Τι είναι ο πόνος; Γιατί αισθανόμαστε πόνο; Πότε χαρακτηρίζεται ως πολύ έντονος;

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως οι διάφορες μορφές πόνου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης; Κανείς μας δεν περνά τη ζωή του χωρίς να εμφανίσει λιγότερα ή περισσότερα επεισόδια οξέος ή χρόνιου έντονου πόνου. Στην πραγματικότητα, πρακτικά αισθανόμαστε πόνο καθημερινά, είτε πρόκειται για ένα κόψιμο στο δέρμα από φύλλο χαρτιού ή για το επώδυνο σφυροκόπημα ενός πονοκέφαλου. Ο πόνος μπορεί να μεταφέρει ένα πολύ χρήσιμο μήνυμα, βοηθώντας μας να μάθουμε να αποφεύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις ή επισημαίνοντας ότι υποβάλλουμε το σώμα μας σε περισσότερα από αυτά που μπορεί να αντέξει. Ο πόνος αποτελεί ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά και επομένως δεν πρέπει ποτέ να τον αγνοείτε. Από την άλλη, εάν έχετε τραυματιστεί, ή πάσχετε από μία ασθένεια ή άλλη κατάσταση, τότε ο πόνος ενδέχεται να αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο της ανάρρωσης. Καθώς μεγαλώνουμε, διάφοροι πόνοι γίνονται πιο συχνοί και γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Αντιμετώπιση του πόνου

Ακόμα και όταν γνωρίζουμε ότι είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε πόνο, αυτό βοηθά μόνο λίγο όταν ο πόνος μας εμποδίζει να χαρούμε τη ζωή μας ή να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε. Οι διάφοροι πόνοι μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτιολογίες, είτε πρόκειται για έναν πονοκέφαλο από την έλλειψη ύπνου, για μία αρθραλγία από έναν παλιό τραυματισμό, ή για τους μηνιαίους πόνους που εμφανίζουν πολλές γυναίκες κοντά στην περίοδό τους. Ο καθένας μας έχει διαφορετικά όρια αντοχής στον πόνο, αλλά κατά κανόνα, εάν αισθάνεστε έντονο πόνο, ο οποίος παρεμποδίζει την καθημερινότητά σας, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Το Brufen® ως θεραπεία για τις διάφορες μορφές πόνου

Ένα από τα πιο κοινά φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου ονομάζεται ιβουπροφαίνη. Ανήκει σε μία ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και δρα μειώνοντας τη φλεγμονή και τον πόνο. Η ιβουπροφαίνη μπορεί επίσης να μειώσει τον πυρετό, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται στα χρησιμότερα φάρμακα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.

Οι διάφορες μορφές πόνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα καθηλωτικές. Μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα συγκέντρωσής σας, την αλληλεπίδρασή σας με τους άλλους ή απλές απολαύσεις όπως ένα καλό γεύμα ή μία ωραία ταινία.
Εάν δυσκολεύεστε να ανταπεξέλθετε στις απαραίτητες δραστηριότητες της καθημερινότητάς σας, τότε ενδεχομένως να ήρθε η στιγμή να στραφείτε σε κάποιο παυσίπονο. Τα αντιφλεγμονώδη αναλγητικά όπως το Brufen® (ιβουπροφαίνη) αποτελούν ένα μέσο το οποίο μπορεί ναδιευκολύνει την αντιμετώπιση του πόνου καθώς αναρρώνετε.
Το Brufen® διατίθεται ευρέως στην Ελλάδα σε διάφορες περιεκτικότητες. Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας εάν έχετε αμφιβολίες για τη σωστή δόση, και βεβαιωθείτε κάθε φορά ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες που περιέχονται στο φύλλο οδηγιών του προϊόντος, προτού αρχίσετε να παίρνετε κάποιο φάρμακο.

Το Brufen® ενδείκνυται για τη συμπωματική ανακούφιση:

  • Άλγους και φλεγμονής που σχετίζεται με εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων
  • Ηπίας έως μέτριας βαρύτητας άλγους (κεφαλαλγία, μυοσκελετικό άλγος, οδοντικό άλγος, δυσμηνόρροια)
  • Πυρετού

Ιβουπροφαίνη

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το οποίο ενδείκνυται για τον πόνο. Είναι διαθέσιμη σε μορφή δισκίων.

Διαβάστε περισσότερα