Μυϊκή θλάση και διάστρεμμα άρθρωσης

Τα διαστρέμματα και οι θλάσεις συχνά αντιμετωπίζονται ως ένα, ανεξάρτητα από την περιοχή ή τη βαρύτητα και η θεραπεία είναι συχνά η ίδια. Η αντιμετώπιση ακολουθεί τη διαδικασία: Προστασία – Ακινητοποίηση – Παγοθεραπεία – Συμπίεση – Ανύψωση (ή αλλιώς PRICE (Protection, Rest, Ice, Compression and Elevation) όπως εξηγείται λεπτομερέστερα παρακάτω.

Οι άνθρωποι είναι γενικά δύσκολο να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ μίας θλάσης (μυϊκή κάκωση) και ενός διαστρέμματος (στραμπούληγμα). Ένας εύκολος τρόπος για να θυμόμαστε τη διαφορά είναι πως η θλάση είναι συνήθως μυϊκή, αφορά μύες ή τένοντες και συχνά προκύπτει λόγω υπερβολικής καταπόνησης ή φλεγμονής. Μυϊκή θλάση προκύπτει συχνά όταν κάνετε πολλές επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή όταν υπάρχει ρήξη των μυών, για παράδειγμα επειδή σηκώσατε κάτι που ήταν πολύ βαρύ ή τεντωθήκατε σε μεγάλο βαθμό ή πολύ γρήγορα. Ένα διάστρεμμα από την άλλη, αφορά αρθρώσεις και συνδέσμους και συνήθως προκαλείται από έναν ξαφνικό τραυματισμό, ο οποίος αναγκάζει την άρθρωση να κινηθεί έξω από το φυσιολογικό εύρος της, για παράδειγμα στο στραμπούληγμα αστραγάλου (διάστρεμμα αστραγάλου)1.

Είτε έχετε πάθει θλάση σε μια μυϊκή ομάδα ή διάστρεμμα σε μία άρθρωση, το πρώτο σας βήμα θα πρέπει να είναι η Προστασία της περιοχής από περαιτέρω βλάβη και η Ακινησία της. Οι θεραπείες που βοηθούν στο διάστρεμμα ή τη θλάση περιλαμβάνουν την εφαρμογή Πάγου για σύντομα διαστήματα, Συμπίεση της περιοχής μέσω περίδεσης με επίδεσμο ή παρόμοιο υλικό για τη μείωση του οιδήματος και Ανύψωση του άκρου, η οποία θα βοηθήσει το οίδημα να μετακινηθεί προς τα κάτω1.

Συμπτώματα των θλάσεων και των διαστρεμμάτων

Το εξέχων σύμπτωμα τόσο στα διαστρέμματα όσο και στις θλάσεις είναι φυσικά ο πόνος, ο οποίος είναι ο τρόπος του οργανισμού σας για να σας δείξει ότι υπάρχει βλάβη. Επίσης μπορεί να υπάρχει κάποιου βαθμού φλεγμονή και οίδημα, τα οποία υποδεικνύουν την περιοχή της βλάβης. Παρόλο που το οίδημα και η φλεγμονή αποτελούν τους μηχανισμούς επούλωσης του σώματος, όταν κάποιο από αυτά υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, αυτό μπορεί να είναι επίσης επιβλαβές για τη διαδικασία επούλωσης, γι’ αυτό και οι γενικές οδηγίες συνιστούν τη χρήση πάγου και τη συμπίεση ώστε και τα δύο να παραμείνουν σε διαχειρίσιμο βαθμό. Εάν το επίπεδο του πόνου σας είναι υψηλό, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα διεξαγωγής των καθημερινών σας δραστηριοτήτων. Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη σας ενέργεια θα πρέπει να είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτός μπορεί να σας συστήσει τη χρήση ενός αντιφλεγμονώδους παυσίπονου, το οποίο θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον πόνο. Τα φάρμακα με ιβουπροφαίνη όπως το Brufen® συστήνονται ως τα λιγότερο πιθανά να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες1.

Αναρρώνοντας γρήγορα

Έπειτα από έναν τραυματισμό, η πρώτη σας προτεραιότητα είναι να γίνετε πάλι καλά. Αυτό είναι ακόμη πιο επιτακτικό στην περίπτωση που λατρεύετε τον αθλητισμό και ανυπομονείτε να επιστρέψετε στο γήπεδο ή στο γυμναστήριο. Ωστόσο, παρόλο που στα άτομα που υπέστησαν τραυματισμό συνιστάται συχνά να παραμένουν δραστήρια, μπορεί να είναι επικίνδυνο να επιχειρήσετε να επανέλθετε σε υψηλής έντασης άσκηση πριν το σώμα σας να είναι έτοιμο. Επομένως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να βεβαιωθείτε ότι έχετε προσφέρει στον οργανισμό σας το χρόνο ανάρρωσης που χρειάζεται για να επανέλθουν πλήρως οι αρθρώσεις ή οι μύες σας.

Παρά τον τραυματισμό σας όμως, μπορεί να πρέπει να συνεχίσετε να πηγαίνετε στη δουλειά σας, να φροντίζετε τα παιδιά σας και γενικά να πραγματοποιείτε τις κανονικές δραστηριότητες της πολυάσχολης ζωής σας. Εάν η επούλωση του τραύματός σας σας εμποδίζει να εργαστείτε κανονικά, το Brufen® (ιβουπροφαίνη) μπορεί να μειώσει τον πόνο που προκαλούν τα διαστρέμματα και οι θλάσεις. Η ανακούφιση αυτή μπορεί να επαρκεί ώστε να σας βοηθήσει να συνεχίσετε τις κανονικές σας δραστηριότητες. Όμως, όταν έχετε κάποιο τραυματισμό, η καλύτερη πρακτική είναι να ζητάτε πάντα τη συμβουλή ενός ιατρού προτού ξεκινήσετε μία φαρμακευτική αγωγή όπως τα παυσίπονα. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν έχετε αμφιβολίες για τη σωστή δόση και βεβαιωθείτε ότι διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες που περιέχονται στο φύλλο οδηγιών του προϊόντος προτού ξεκινήσετε να παίρνετε κάποιο φάρμακο.

Το Brufen® ενδείκνυται για τη συμπωματική ανακούφιση:

  • Άλγους και φλεγμονής που σχετίζεται με εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων
  • Ηπίας έως μέτριας βαρύτητας άλγους (κεφαλαλγία, μυοσκελετικό άλγος, οδοντικό άλγος, δυσμηνόρροια)
  • Πυρετού

Ελεγμένο από: Ιατρικό τμήμα Mylan

Ημερομηνία αναθεώρησης: 2019-07-24

Αντιμετώπιση του πόνου και άσκηση

Η άσκηση μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πόνου. Η άσκηση συχνά συνιστάται έπειτα από κάποιον τραυματισμό ώστε να βοηθήσει στη διαδικασία της ανάρρωσης. Για παράδειγμα, ο πόνος που προκαλείται από μυϊκή δυσκαμψία στον αυχένα και στους ώμους μπορεί να βελτιωθεί με το κατάλληλο.

Διαβάστε περισσότερα

Φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι γενικά κάτι καλό, όταν το σώμα καταπολεμά μία λοίμωξη. Ωστόσο η φλεγμονή μπορεί να προκαλεί δυσφορία και πόνο. Ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει.

Διαβάστε περισσότερα