Συμπτώματα ημικρανίας

Για πολλούς ανθρώπους οι λέξεις πονοκέφαλος και ημικρανία είναι ταυτόσημες, στην πραγματικότητα όμως μία ημικρανία είναι πολλά περισσότερα από έναν έντονο πονοκέφαλο. Μάθετε σε τι διαφέρουν και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης εάν εμφανιστεί μία κρίση ημικρανίας.

Καθώς ο πονοκέφαλος αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά μίας ημικρανίας, αυτό σίγουρα αποτελεί έναν παράγοντα που δημιουργεί σύγχυση ως προς τη διαφοροποίηση των δύο όρων. Ωστόσο , παρόλο που ένας απλός πονοκέφαλος μπορεί να είναι σχετικά ήπιος και εφικτό να τον αγνοήσεις, μία ημικρανία είναι καθηλωτική και συνήθως υπαγορεύει στον πάσχοντα να ξαπλώσει ακίνητος σε σκοτεινό χώρο για ώρες. Τα συμπτώματα της ημικρανίας ποικίλουν από άτομο σε άτομο και ανάλογα με τον τύπο της ημικρανίας, ωστόσο αίσθημα ναυτίας, έμετος, ευαισθησία στο φως ή στις οσμές και διαταραχή της όρασης μπορούν συχνά να συνοδεύουν το χαρακτηριστικό πονοκέφαλο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βλέπουν λάμψεις που αναβοσβήνουν ή γραμμές στο οπτικό τους πεδίο, τα οποία είναι γνωστά ως αύρα. Χωρίς θεραπεία, μία κρίση ημικρανίας μπορεί να διαρκέσει 4 έως 72 ώρες.

Αιτίες και προειδοποιητικά σημεία

Είναι αυτονόητο πως μία κρίση ημικρανίας είναι μία καθηλωτική κατάσταση, με συνέπεια ο πάσχων να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες ή να εργαστεί κατά τη διάρκειά της. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί σαφής αιτία. Η γενετική προδιάθεση, ή αλλιώς κληρονομικότητα, είναι πολύ ισχυρή1. Περίπου 7 στους 10 ασθενείς με διαγνωσμένη ημικρανία έχουν κάποιο στενό συγγενή με την ίδια πάθηση.
Εάν έχουν και οι δύο γονείς ημικρανία, τότε ο κίνδυνος να εμφανίσει και το παιδί τους ημικρανία είναι 70%. Ο κληρονομικός κίνδυνος ένα παιδί να εμφανίσει ημικρανία μειώνεται σε 45%, όταν μόνο ο ένας γονέας έχει ημικρανία.
Η ευαισθησία ενός ατόμου να εμφανίσει μία νέα κρίση ημικρανίας ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ευαισθησία. Μερικοί από αυτούς είναι: το μακροχρόνιο νοητικό στρες, οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών, η κόπωση, η λήψη ορισμένων τροφών, η αλλαγή του καιρού, μεταξύ άλλων μεμονωμένων παραγόντων που μπορούν να πυροδοτήσουν μία κρίση. Η συνύπαρξη πολλών τέτοιων παραγόντων πυροδοτεί την έναρξη μίας κρίσης ημικρανίας.
Συνήθως υπάρχουν αρκετά προειδοποιητικά συμπτώματα, στάδια που μπορεί να προειδοποιήσουν τους ασθενείς για μία επικείμενη κρίση. Η γνώση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ανακουφίσει την ημικρανία λαμβάνοντας τα μέτρα που θα του συστήσει ο γιατρός του.

Τρόπος αντιμετώπισης και πρόληψης μίας κρίσης ημικρανίας

Πρέπει πάντοτε να ακολουθείτε τις εξατομικευμένες οδηγίες που θα λάβετε από το γιατρό σας για τη διαχείριση μίας κρίσης ημικρανίας και τα μέτρα για την πρόληψη μίας κρίσης.

Μακροχρόνια, η βελτίωση της συνολικής φυσικής σας κατάστασης με καλό ύπνο και διατροφή και τακτική άσκηση θα μπορούσε ίσως να σας βοηθήσει να αποφύγετε ή να μειώσετε τις κρίσεις ημικρανίας2.

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο για την αντιμετώπιση του πόνου, η οποία ενδείκνυται για τη βραχυχρόνια συμπτωματική ανακούφιση του ήπιας έως μέτριας βαρύτητας πόνου π.χ. του πονοκέφαλου της ημικρανίας3. Το Brufen® (ιβουπροφαίνη) αποτελεί συνεπώς μία εναλλακτική όταν αναζητάτε θεραπείες ανακούφισης της ημικρανίας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος είναι σε θέση να σας συστήσει μία αποτελεσματική δόση και το χρόνο λήψης του φαρμάκου για βέλτιστα αποτελέσματα.

Το Brufen® ενδείκνυται για τη συμπωματική ανακούφιση:

  • Άλγους και φλεγμονής που σχετίζεται με εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων
  • Ηπίας έως μέτριας βαρύτητας άλγους (κεφαλαλγία, μυοσκελετικό άλγος, οδοντικό άλγος, δυσμηνόρροια)
  • Πυρετού

Ελεγμένο από: Ιατρικό τμήμα Mylan

Ημερομηνία αναθεώρησης: 2019-07-24

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι γενικά πολύ συχνός, όμως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πονοκέφαλου, που μπορούν να σας επηρεάσουν με διαφορετικούς τρόπους. Επίσης, ο πονοκέφαλος μπορεί να εμφανιστεί την πιο ακατάλληλη στιγμή και ενδεχομένως να παρεμποδίσει την εκτέλεση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα

Ιβουπροφαίνη

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το οποίο ενδείκνυται για τον πόνο. Είναι διαθέσιμη σε μορφή δισκίων.

Διαβάστε περισσότερα