Τι προκαλεί τον πονοκέφαλο;

Από αρχαιοτάτων χρόνων ο πονοκέφαλος είναι δικαιολογία για να αποφύγουμε δραστηριότητες που μας δυσαρεστούν, αποτελεί όμως και μία υπαρκτή κατάσταση, ένα ουσιαστικό και συνεχές πρόβλημα για κάποια άτομα.

Σχεδόν όλοι μας έχουμε υποφέρει από πονοκέφαλο κάποια στιγμή. Ακόμα και οι πιο υγιείς άνθρωποι έχουν αισθανθεί το γνωστό συνεχές σφίξιμο στο κεφάλι που σηματοδοτεί έναν πονοκέφαλο. Τις περισσότερες φορές ο πονοκέφαλος έχει μία απόλυτα εύλογη και προφανή αιτία, όπως την αφυδάτωση, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, την έλλειψη ύπνου ή την προσβολή του οργανισμού από τον ιό του κρυολογήματος ή της γρίπης. Ένας πονοκέφαλος τάσης (κεφαλαλγία τάσης) συνήθως προκαλείται από πολύ έντονη εργασία ή έντονη ανησυχία, καθώς το υπερβολικό στρες μπορεί να προκαλέσει τάση στους μύες και μείωση της ροής του αίματος στον αυχένα και το κεφάλι σας1. Ο όρος αθροιστικός πονοκέφαλος (αθροιστική κεφαλαλγία) περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία αισθάνεστε έναν οξύ πόνο στο κεφάλι σας καθημερινά για σύντομο χρονικό διάστημα, όπως για μία εβδομάδα, ο οποίος ακολουθείται από ένα μακρύ διάστημα χωρίς πονοκέφαλο. Η ευαισθησία ως προς το συγκεκριμένο τύπο πονοκέφαλου μπορεί να έχει γενετικά αίτια ή να πυροδοτείται από ορισμένα φάρμακα ή από το αλκοόλ2.

Ένας πονοκέφαλος είναι πραγματικό μαρτύριο

Όταν έχει κανείς άσχημο πονοκέφαλο, ακόμη και τα πιο απλά πράγματα χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια. Ο πονοκέφαλος είναι ιδιαίτερα άβολος όταν έχετε μία σημαντική προθεσμία ή πρέπει να παρακολουθήσετε μία σημαντική εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια του πονοκέφαλου μπορεί να είναι δύσκολη η συγκέντρωση και μπορεί να εμφανίζετε ευαισθησία στο θόρυβο και στον έντονο φωτισμό, συνεπώς το τελευταίο μέρος στο οποίο θα μπορείτε να βρίσκεστε και να αναρρώνετε είναι τα συνέδρια ή οι κοινωνικές εκδηλώσεις. Ακόμη και αν βρίσκεστε σπίτι σας όμως, με όλες τις ανέσεις σας, ένας συνεχής πονοκέφαλος μπορεί πάλι να σας κάνει να αισθάνεστε απαίσια. Μπορεί να μην είστε σε θέση να εργαστείτε ή να συγκεντρωθείτε και ακόμα και η παρακολούθηση τηλεόρασης να σας είναι δύσκολη. Συνεπώς, είναι καλή ιδέα να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά έναν πονοκέφαλο όταν αυτός εμφανίζεται.

Ανακούφιση πονοκέφαλου (Υποχώρηση του πόνου που αισθάνεστε στο κεφάλι σας)

Μερικά άτομα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στην εμφάνισή του, ωστόσο ο πονοκέφαλος δεν χρειάζεται να είναι τόσο καθηλωτικός όσο φοβόσαστε. Μία καλή θεραπεία τις περισσότερες φορές είναι να κοιμηθείτε. Στους περισσότερους ανθρώπους ο πονοκέφαλος δεν υπάρχει όταν ξυπνήσουν. Θα πρέπει επίσης να πίνετε άφθονο νερό, διασφαλίζοντας πως η αφυδάτωση δε συμβάλλει στον πόνο. Μακροχρόνια, μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ώστε να βελτιωθεί συνολικά η φυσική σας κατάσταση, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη του πονοκέφαλου. Τέτοια μέτρα ενδεχομένως περιλαμβάνουν τη μείωση του φόρτου εργασίας σας ή τη μείωση του καφέ και του αλκοόλ.

Υπάρχουν ωστόσο φορές που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε και δεν έχετε την πολυτέλεια να περιμένετε τα θετικά αποτελέσματα της μακροχρόνιας αλλαγής του τρόπου ζωής. Υπό το στρες μίας προθεσμίας μπορεί να είναι απαραίτητο να συνεχίσετε να εργάζεστε, παρόλο τον πόνο. Εάν πάσχετε συχνά από πονοκεφάλους, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν αποτελούν σύμπτωμα ενός σοβαρότερου προβλήματος. Αν ανήκετε σε εκείνους που απλώς εργάζονται υπερβολικά, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο όπως το Brufen® (ιβουπροφαίνη), το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως μία γρήγορη θεραπεία για την ανακούφιση του πονοκεφάλου σας.

Μπορείτε να βρείτε το Brufen® στα φαρμακεία. Το Brufen® ενδείκνυται για τη συμπωματική ανακούφιση:

  • Άλγους και φλεγμονής που σχετίζεται με εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων
  • Ηπίας έως μέτριας βαρύτητας άλγους (κεφαλαλγία, μυοσκελετικό άλγος, οδοντικό άλγος, δυσμηνόρροια)
  • Πυρετού

Ελεγμένο από: Ιατρικό τμήμα Mylan

Ημερομηνία αναθεώρησης: 2019-07-24

Ημικρανία

Η ημικρανία είναι μία σοβαρή αιτία πονοκεφάλου, που είναι δύσκολο να αγνοήσετε. Συχνά συνοδεύεται από ναυτία και έμετο. Η ιβουπροφαίνη, όπως το Brufen®, έχει αποδειχθεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση της ημικρανίας.

Διαβάστε περισσότερα

Πυρετός

Ο πυρετός αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία του μηχανισμού καταπολέμησης βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων του σώματος. Η ιβουπροφαίνη είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη μείωση των συμπτωμάτων του πυρετού. Ο οργανισμός μπορεί να εξακολουθήσει να καταπολεμά τις λοιμώξεις ακόμα και όταν έχει φύγει ο πυρετός.

Διαβάστε περισσότερα