Πονόδοντος και πόνος φρονιμίτη

Μερικοί άνθρωποι έχουν την τύχη να μην έχουν προβλήματα με τα δόντια τους, οι υπόλοιποι όμως γνωρίζουμε καλά τον πόνο και το μαρτύριο που προκαλεί ο επίμονος πονόδοντος ή ο πόνος στη γνάθο.

Οι περισσότεροι από μας δε θυμόμαστε τους πόνους οδοντοφυίας των πρώτων μας δοντιών, σχεδόν όμως όλοι μας θυμόμαστε τον έντονο πόνο και τη δυσφορία που μας έχει προκαλέσει ο πονόδοντος ως παιδιά ή ενήλικες. Παρόλο που ο πονόδοντος πιστεύεται ότι προκαλείται από την τερηδόνα – η οποία όντως αποτελεί συχνή αιτία – υπάρχουν επίσης και άλλες αιτίες για τον πόνο στη γνάθο σας1. Για παράδειγμα, ο φρονιμίτης που βγαίνει (ανατολή φρονιμίτη) έχει προκαλέσει σημαντική ενόχληση σε πολλούς ανθρώπους κατά τα εφηβικά τους χρόνια ακόμη και στα πρώτα νεανικά τους χρόνια. Η ανατολή του φρονιμίτη μπορεί να προκαλέσει πόνο στη γνάθο που αποσυντονίζει, ο οποίος έρχεται και φεύγει, και ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί την πιο ακατάλληλη στιγμή, όπως κατά τη διάρκεια των διακοπών ή σε μία σημαντική εξέταση. Μερικοί άνθρωποι κάνουν εξαγωγή στους φρονιμίτες τους, αποφεύγοντας έτσι τη συγκεκριμένη ενόχληση. Ο καθένας, ωστόσο, θα μπορούσε να εμφανίσει τερηδόνα ή λοίμωξη στα ούλα κάποια στιγμή της ζωής του.

Πονόδοντος – ένας πόνος που αποσυντονίζει

Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι μας εμποδίζει να φάμε κανονικά, ή ίσως επειδή το στόμα βρίσκεται κοντά στον εγκέφαλο. Όποια και να είναι η αιτία ο πόνος του φρονιμίτη, ή γενικά ο πονόδοντος ανεξαρτήτως αιτιολογίας, αποσυντονίζει και είναι ιδιαίτερα μαρτυρικός. Το πρώτο προφανές βήμα που θα πρέπει να κάνει κανείς, όπως με το οποιοδήποτε οδοντικό πρόβλημα, είναι να επισκεφτεί τον οδοντίατρο. Ωστόσο, ο πονόδοντος έχει το χαρακτηριστικό να εισβάλλει σε στιγμές που δεν είναι εύκολο να πάτε άμεσα, για παράδειγμα το Σαββατοκύριακο ή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σε ξένη χώρα, στην οποία δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο ίδιο υψηλό επίπεδο οδοντιατρικών υπηρεσιών που έχετε συνηθίσει. Συνεπώς, είναι καλό να γνωρίζει κανείς κάποια προσωρινά μέτρα ανακούφισης που θα μπορεί να εφαρμόσει μέχρι να καταφέρει να επισκεφτεί τον οδοντίατρο και να λάβει εξειδικευμένη βοήθεια.

Γρήγορη ανακούφιση από τον πονόδοντο και τη φλεγμονή των ούλων

Εκτός από την επίσκεψη στον οδοντίατρό σας, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως το Brufen® (ιβουπροφαίνη) μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά του πονόδοντου. Παρόλο που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πιθανή τερηδόνα στην οποία μπορεί να οφείλεται ο πόνος στο δόντι ή τη γνάθο, τα φάρμακα αυτά μπορεί να χρησιμεύσουν στην ανακούφιση του ανυπόφορου πόνου, επιτρέποντάς σας έτσι να κοιμηθείτε ή να πραγματοποιήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες μέχρι να μπορέσετε να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο.

Αναφορικά με τους φρονιμίτες που βγαίνουν, οι οδοντίατροι συχνά συνιστούν τη λήψη ενός παυσίπονου όπως η ιβουπροφαίνη για τη μείωση της δυσφορίας που προκαλείται από το σχίσιμο των ούλων και την ανατολή των δοντιών. Αν αποδειχθεί ότι οι φρονιμίτες σας θα πρέπει να εξαχθούν, τότε τα ΜΣΑΦ όπως το Brufen® (ιβουπροφαίνη) βοηθούν ανακουφίζοντας τον πόνο κατά την περίοδο πριν την εξαγωγή ή το διάστημα που χρειάζεστε για να αποφασίσετε αν θα αφαιρέσετε τα δόντια2.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το Brufen® συστήνεται εδώ και πολλά χρόνια για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής και διατίθεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Καθώς είναι διαθέσιμο σε διάφορες περιεκτικότητες, μπορείτε να βρείτε εκείνη που είναι κατάλληλη για τις ανάγκες σας.

Το Brufen® ενδείκνυται για τη συμπωματική ανακούφιση:

  • Άλγους και φλεγμονής που σχετίζεται με εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων
  • Ηπίας έως μέτριας βαρύτητας άλγους (κεφαλαλγία, μυοσκελετικό άλγος, οδοντικό άλγος, δυσμηνόρροια)
  • Πυρετού

Ελεγμένο από: Ιατρικό τμήμα Mylan

Ημερομηνία αναθεώρησης: 2019-07-24

Πόνος διαφόρων μορφών

Οι διάφορες μορφές πόνου αποτελούν μέρος της ζωής. Όταν όμως ο πόνος είναι τόσο έντονος που δε σας αφήνει να απολαύσετε τη ζωή, είναι η στιγμή να αναζητήσετε βοήθεια. Η ιβουπροφαίνη είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον πόνο ήπιας έως μέτριας έντασης.

Διαβάστε περισσότερα

Φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι γενικά κάτι καλό, όταν το σώμα καταπολεμά μία λοίμωξη. Ωστόσο η φλεγμονή μπορεί να προκαλεί δυσφορία και πόνο. Ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει.

Διαβάστε περισσότερα