Ανακούφιση πόνου περιόδου

Οι όροι πρωτοπαθής δυσμηνόρροια ή εμμηνορυσιακό άλγος είναι άλλα ονόματα για την κατάσταση που είναι ευρέως γνωστή ως πόνος περιόδου.

Ο πόνος κατά την περίοδο αποτελεί φυσιολογικό μέρος του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Οι περισσότερες γυναίκες τον βιώνουν κάποιο διάστημα της ζωής τους. Είναι συνήθως αισθητός ως οδυνηρές μυϊκές κράμπες στην κοιλιά, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν στην πλάτη και στους μηρούς. Ο πόνος μερικές φορές έρχεται με έντονους σπασμούς, ενώ άλλες φορές μπορεί να είναι περισσότερο ήπιος αλλά πιο σταθερός. Μπορεί επίσης να διαφέρει μεταξύ δύο μηναίων περιόδων.

Ορισμένες περίοδοι μπορεί να προκαλέσουν μικρή ή καθόλου δυσφορία, ενώ άλλες μπορεί να είναι πιο οδυνηρές. Ο πόνος κατά την περίοδο συνήθως ξεκινά όταν αρχίζει η αιμορραγία σας, αν και ορισμένες γυναίκες έχουν πόνο αρκετές ημέρες πριν από την έναρξή της. Ο πόνος συνήθως διαρκεί 48 έως 72 ώρες, αν και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Συνήθως είναι πιο δυσάρεστος όταν η αιμορραγία σας είναι πιο έντονη. Σπανιότερα, ο πόνος περιόδου μπορεί να προκληθεί από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση. Οι γιατροί την ονομάζουν μερικές φορές, δευτερογενή δυσμηνόρροια.1

Όταν φτάνει εκείνη η στιγμή του μήνα, οι ήπιες κράμπες είναι αναμενόμενα συμπτώματα. Ωστόσο, οι ιδιαίτερα επώδυνες κράμπες και άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας δεν είναι. Αν οι περίοδοί σας σάς προκαλούν σημαντικό πόνο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει ώστε να βρεθεί λύση.

Αντιμετωπίζοντας τον πόνο της περιόδου

Μερικές γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση από τις επώδυνες και άβολες περιόδους βελτιώνοντας γενικά τη συνολική φυσική τους κατάσταση. Συνήθη μέτρα περιλαμβάνουν ήπια άσκηση, διακοπή του καπνίσματος, ένα ζεστό μπάνιο ή τεχνικές χαλάρωσης.

Ανακούφιση από τον πόνο της περιόδου

Μία από τις συχνότερα συνιστώμενες θεραπείες για την ανακούφιση του πόνου της περιόδου είναι τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως εκείνα που περιέχουν ιβουπροφαίνη όπως το Brufen®. Η ιβουπροφαίνη ενδείκνυται για τη βραχυχρόνια συμπτωματική ανακούφιση πόνου περιόδου ήπιας έως μέτριας βαρύτητας.

Να είστε πάντα βέβαιοι πως έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες προτού αρχίσετε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή εάν παίρνετε οποιαδήποτε άλλα φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν ή να αλληλεπιδράσουν με την ιβουπροφαίνη.

Συνιστώμενη δοσολογία του Brufen® για τη δυσμηνόρροια (σύμφωνα με την Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος - ΠΧΠ).
Η αρχική δόση είναι (200-400 mg) και εάν χρειαστεί (200-400 mg) επιπλέον κάθε 4-6 ώρες. Όχι περισσότερο από 1,2 g ημερησίως.

Το Brufen® ενδείκνυται για τη συμπωματική ανακούφιση:

  • Άλγους και φλεγμονής που σχετίζεται με εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων
  • Ηπίας έως μέτριας βαρύτητας άλγους (κεφαλαλγία, μυοσκελετικό άλγος, οδοντικό άλγος, δυσμηνόρροια)
  • Πυρετού

Ελεγμένο από: Ιατρικό τμήμα Mylan

Ημερομηνία αναθεώρησης: 2019-07-24

Φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι γενικά κάτι καλό, όταν το σώμα καταπολεμά μία λοίμωξη. Ωστόσο η φλεγμονή μπορεί να προκαλεί δυσφορία και πόνο. Ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει.

Διαβάστε περισσότερα

Πόνος διαφόρων μορφών

Οι διάφορες μορφές πόνου αποτελούν μέρος της ζωής. Όταν όμως ο πόνος είναι τόσο έντονος που δε σας αφήνει να απολαύσετε τη ζωή, είναι η στιγμή να αναζητήσετε βοήθεια. Η ιβουπροφαίνη είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον πόνο ήπιας έως μέτριας έντασης.

Διαβάστε περισσότερα