Τι είναι η ισχιαλγία, συνήθη συμπτώματα και θεραπεία

Οξύς, διαπεραστικός πόνος ή μυρμήγκιασμα στα πόδια; Δεν είστε μόνοι. Εμφανίζονται σε πολλούς ανθρώπους και ο πόνος μπορεί να προκαλείται από συμπίεση του ισχιακού νεύρου.

Η λέξη «ισχιαλγία» είναι γνωστή σε πολλά άτομα που πάσχουν από πόνους στην πλάτη. Περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία το ισχιακό νεύρο – το οποίο εκτείνεται από τη μέση μέχρι το πόδι σας – υφίσταται συμπίεση ή ερεθισμό, τα οποία προκαλούν πόνο. Τα συμπτώματα της ισχιαλγίας περιλαμβάνουν οξύ πόνο ή μυρμήγκιασμα κατά μήκος των ποδιών ή των γλουτών, ο οποίος μπορεί να είναι συνεχής ή να μετακινείται κατά μήκος των ποδιών και στο άκρο πόδι. Τα πόδια μπορεί επίσης να εμφανίζουν αδυναμία ή μούδιασμα και δυσκολία στην κίνηση. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τον πόνο της ισχιαλγίας εντονότερο όταν κάθονται, γεγονός που εξηγείται. Η συμπίεση του νεύρου συχνά οφείλεται σε μετατόπιση δίσκου ή σε μυϊκά προβλήματα, συνεπώς, η κατάσταση ανακουφίζεται με τη δραστηριότητα και τη διατήρηση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και των μυών, αποφεύγοντας πιθανή δυσκαμψία.

Η ισχιαλγία σε σχέση με την εργασία σας

Πολλά άτομα που υποφέρουν από ισχιαλγία έχουν επαγγέλματα που απαιτούν να είναι σε καθιστή θέση για μεγάλα διαστήματα. Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι γραφείου ή οι επαγγελματίες οδηγοί εμφανίζουν συχνά πόνο στην πλάτη και πόνο του ισχιακού νεύρου. Η θεραπεία της ισχιαλγίας εξαρτάται από τα ακριβή αίτια της κατάστασης, τα οποία μπορεί να είναι από μία λοίμωξη έως μία σπονδυλική μετατόπιση. Ωστόσο, ένας συνήθης τρόπος αντιμετώπισης είναι η φυσιοθεραπεία ώστε να επανενεργοποιηθεί η σπονδυλική στήλη και οι αντίστοιχοι μύες και να μειωθεί έτσι η πίεση που ασκείται στο ίδιο το νεύρο1. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ισχιαλγία υποχωρεί σε περίπου 6 εβδομάδες2, εν τω μεταξύ όμως μπορεί να έχει προκαλέσει πολύ δύσκολες καταστάσεις, ενώ το γεγονός πως συστήνεται να παραμένετε δραστήριοι, δε σημαίνει πως μπορείτε να σταματήσετε απλά να ασκείτε το καθιστικό σας επάγγελμα.

Αποτελεσματική βραχυχρόνια ανακούφιση από τον πόνο της ισχιαλγίας

Παρόλο που θα ήταν ίσως υπέροχο να πάρετε κάποιους μήνες άδεια από την εργασία σας ώστε να αναρρώσετε γρήγορα, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και έτσι απομένει να προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με τα διαθέσιμα μέσα. Όταν συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τον πόνο της ισχιαλγίας, μπορεί να σας συστήσει ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο όπως το Brufen® (ιβουπροφαίνη), το οποίο θα σας διευκολύνει στη διαχείριση του πόνου σας και στην καθημερινότητά σας.

Το Brufen® ενδείκνυται για τη συμπωματική ανακούφιση:

  • Άλγους και φλεγμονής που σχετίζεται με εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων
  • Ηπίας έως μέτριας βαρύτητας άλγους (κεφαλαλγία, μυοσκελετικό άλγος, οδοντικό άλγος, δυσμηνόρροια)
  • Πυρετού

Ελεγμένο από: Ιατρικό τμήμα Mylan

Ημερομηνία αναθεώρησης: 2019-07-24

Πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα συχνό πρόβλημα. Ο πόνος στην πλάτη προκαλείται συχνά από μυική δυσκαμψία. Μπορεί να είναι ευεργετική η κινητοποίηση και η ήπια άσκηση για τη μείωση της δυσφορίας.

Διαβάστε περισσότερα

Πόνος στον αυχένα και στον ώμο

Ο πόνος στον αυχένα και στον ώμο είναι συχνός και μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής στάσης του σώματος, στρες ή μεταφοράς μεγάλου βάρους. Το Brufen® ενδείκνυται για τη θεραπεία του πόνου ήπιας έως μέτριας έντασης.

Διαβάστε περισσότερα