Κρυολογήματα και γρίπη

Μερικοί άνθρωποι έχουν την τύχη να έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα οι περισσότερες ασθένειες να τους προσπερνούν. Ακόμη όμως και αυτοί οι τυχεροί άνθρωποι εμφανίζουν τουλάχιστον λίγα κρυολογήματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους όπως και τα αντίστοιχα συμπτώματα.

Σπάνια είναι σε θέση να πει κάποιος ότι έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να εμφανίσει κρυολόγημα. Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από έναν ιό που μας προκαλεί ασθένεια, κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με ένα νέο στέλεχος. Είναι φυσιολογικό για το μέσο άνθρωπο να προσβληθεί από 3 ή 4 κρυολογήματα το χρόνο. Οι ιοί του κρυολογήματος είναι έντονα μεταδοτικοί και μπορούν να διασπαρθούν ταχύτατα σε σχολεία και χώρους εργασίας, καθώς μεταδίδονται με το βήχα και το φτέρνισμα. Οι ασθένειες αυτές είναι ιδιαίτερα συχνές την εποχή που μένουμε μέσα, όπως τους χειμερινούς ή τους βροχερούς μήνες1.

Συμπτώματα κρυολογήματος και συμπτώματα γρίπης

Όταν έχετε κρυολόγημα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, ρινική καταρροή, βήχα και πονοκέφαλο. Συχνό είναι επίσης το αίσθημα κόπωσης. Τα μικρά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, ο οποίος όμως είναι λιγότερο συχνός στους ενήλικες. Τα περισσότερα κρυολογήματα καταπολεμώνται αποτελεσματικά από το ανοσοποιητικό σύστημα μέσα σε λίγες ημέρες2.

Συγκριτικά με τα σχετικά ήπια συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος, η γρίπη είναι μία σοβαρότερη ασθένεια κατά την οποία ο ασθενής αισθάνεται πολύ άσχημα και μπορεί να νοσεί για μία εβδομάδα ή ακόμη και για περισσότερο. Επιπλέον των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν επίσης πυρετό, πονοκέφαλο και μυαλγία. Η γρίπη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως η πνευμονία και να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση π.χ. των ηλικιωμένων ή άλλων ανθρώπων με άλλες σοβαρές υποκείμενες νόσους.

Ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης

Τα κρυολογήματα και η γρίπη έχουν πολλά κοινά συμπτώματα και μπορούν να ανακουφιστούν με παρόμοια μέσα. Τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να προσφέρουν μία λύση για τη μείωση ενός πονοκεφάλου ή άλλου πόνου που συνδέεται με το κοινό κρυολόγημα. Μπορούν, επίσης, να μειώσουν τον πυρετό . Η προσβολή από το κρυολόγημα είναι ένα δυσάρεστο και δυστυχώς συχνό συμβάν ενώ πολλά κρυολογήματα δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να χρειάζεται να μείνει κανείς στο σπίτι για όλο το διάστημα που διαρκούν. Συνεπώς, η λήψη ενός φαρμάκου για την ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τη λειτουργικότητά σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Το Brufen® (ιβουπροφαίνη) αποτελεί ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο με μακρά και τεκμηριωμένη ιστορία, το οποίο διατίθεται στην Ελλάδα από το 2000. Είναι ευρέως διαθέσιμο σε όλη την χώρα προσφέροντας ένα χέρι βοήθειας όταν τα συμπτώματα από το κρυολόγημα ή τη γρίπη δείχνουν να σας καταβάλλουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν έχετε αμφιβολίες για τη σωστή δόση, και βεβαιωθείτε κάθε φορά ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες που περιέχονται στο φύλλο οδηγιών του προϊόντος, προτού αρχίσετε να παίρνετε κάποιο φάρμακο.

Το Brufen® ενδείκνυται για τη συμπωματική ανακούφιση:

  • Άλγους και φλεγμονής που σχετίζεται με εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων
  • Ηπίας έως μέτριας βαρύτητας άλγους (κεφαλαλγία, μυοσκελετικό άλγος, οδοντικό άλγος, δυσμηνόρροια)
  • Πυρετού

Ελεγμένο από: Ιατρικό τμήμα Mylan

Ημερομηνία αναθεώρησης: 2019-07-24

Πυρετός

Ο πυρετός αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία του μηχανισμού καταπολέμησης βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων του σώματος. Η ιβουπροφαίνη είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη μείωση των συμπτωμάτων του πυρετού. Ο οργανισμός μπορεί να εξακολουθήσει να καταπολεμά τις λοιμώξεις ακόμα και όταν έχει φύγει ο πυρετός.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικά σπιτικά γιατροσόφια για τον πόνο

Μερικοί ισχυρίζονται πως τα ροφήματα με μέλι και λεμόνι θα διευκολύνουν τον πονόλαιμο ή τον ερεθιστικό βήχα. Άλλοι υποστηρίζουν πως το έλαιο του ευκάλυπτου μπορεί να ανοίξει τους αποφραγμένους παραρρίνιους κόλπους και η εισπνοή του ατμού του να βοηθήσει τις θωρακικές λοιμώξεις.

Διαβάστε περισσότερα