Τι ρόλο παίζει ο πυρετός;

Όλοι μας γνωρίζουμε καλά το αίσθημα του πυρετού. Όταν όμως αισθάνεστε πολύ δυσάρεστα, ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για έναν πυρετό και πότε θα πρέπει να ζητάτε ιατρική συμβουλή για έναν πυρετό;

Ένας πυρετός περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σημαντικά πάνω από το φυσιολογικό και μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα εναλλασσόμενου κρύου και ζέστης, καθώς και από υπερβολική εφίδρωση ή ρίγη και κρύο ιδρώτα. Ο πυρετός είναι ένα φυσιολογικό στάδιο της διαδικασίας που διαθέτει το σώμα για την καταπολέμηση των βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για να αντιμετωπίσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα τη λοίμωξη. Εάν ο πυρετός σας συνοδεύεται από συνηθισμένα συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης και υποχωρεί εντός λίγων ημερών, τότετο πιθανότερο πρόκειται για μια λοίμωξη και δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερα ανησυχητικό. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες, ή εάν είναι συνεχώςπολύ υψηλός ή δεν ανταποκρίνεται στα αντιπυρετικά.

Αντιμετωπίζοντας τον πυρετό

Ένας πυρετός μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται κόπωση, διάσπαρτους πόνους και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, ενώ συχνά συνοδεύεται από πονοκέφαλο. Εάν έχετε πυρετό, εξετάστε το ενδεχόμενο να μην πάτε στην εργασία σας (οι συνάδελφοί σας θα σας ευγνωμονούν που δε θα τους μεταφέρετε τη λοίμωξη). Αντί γι’ αυτό, πρέπει να διατηρηθείτε ενυδατωμένοι και να προσπαθήσετε να ξεκουραστείτε όσο μπορείτε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα μη συνταγογραφούμενο παυσίπονο, όπως είναι η ιβουπροφαίνη, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που συνοδεύουν έναν πυρετό1. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον ίδιο τον πυρετό, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία σας. Παρόλο που ο πυρετός δημιουργείται για να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει μία λοίμωξη, η μείωσή του δε φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την ανάρρωσή σας2.

Καταπολεμώντας τον πυρετό με ιβουπροφαίνη

Κατά τη διάρκεια ενός πυρετού, δε βρίσκεστε στην καλύτερη νοητική κατάσταση και συνεπώς είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε ήδη τις συστάσεις για την αντιμετώπιση ενός πυρετού προτού σας προσβάλει ένας ιός κρυολογήματος ή γρίπης. Το να είστε εξοικειωμένοι με την σωστή θεραπεία σημαίνει να είστε σε θέση να φροντίσετε τον εαυτό σας ή ένα άλλο άτομο με ασφάλεια. Η λήψη πολύ υψηλής δόσης ή ο λανθασμένος συνδυασμός φαρμάκων ενδέχεται να είναι επιβλαβή, συνεπώς θα πρέπει να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και να αποφεύγετε να συνδυάζετε φάρμακα, εκτός και αν ακολουθείτε οδηγίες ιατρού.

Το Brufen® ενδείκνυται για τη συμπωματική ανακούφιση:

  • Άλγους και φλεγμονής που σχετίζεται με εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων
  • Ηπίας έως μέτριας βαρύτητας άλγους (κεφαλαλγία, μυοσκελετικό άλγος, οδοντικό άλγος, δυσμηνόρροια)
  • Πυρετού

Ελεγμένο από: Ιατρικό τμήμα Mylan

Ημερομηνία αναθεώρησης: 2019-07-24

Πυρετός σε παιδιά

Μάθετε πώς να προσεγγίσετε τον πυρετό του παιδιού σας και αν η ιβουπροφαίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική ως αγωγή για τον πυρετό στα παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπείες για το κρυολόγημα και τη γρίπη

Συγκριτικά με τα σχετικά ήπια συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος, η γρίπη είναι μία σοβαρότερη ασθένεια κατά την οποία ο ασθενής αισθάνεται πολύ άσχημα και μπορεί να είναι άρρωστος για αρκετές ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα