Άσκηση για την αντιμετώπιση του πόνου

Η άσκηση αποτελεί μία ήπια φυσική θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της σωματικής κίνησης έχουν δράση παρόμοια με εκείνη του αισθήματος που έχετε όταν γελάτε. Αυτός είναι ο λόγος που η άσκηση μερικές φορές χρησιμοποιείται στα πλαίσια προγράμματος αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου1.

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πόνο. Η αρθρίτιδα και τα προβλήματα χαμηλά στην πλάτη μπορεί να είναι καθηλωτικά και να προκαλέσουν στους πάσχοντες πλήρη ακινητοποίηση. Ωστόσο, παρόλο το αίσθημα απροθυμίας για κίνηση, η άσκηση μπορεί να είναι ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του πόνου και της δυσφορίας που συνοδεύουν αυτές τις καταστάσεις. Επίσης, υπάρχουν και άλλες επώδυνες καταστάσεις που μπορούν να ανακουφιστούν μέσω της άσκησης. Πολλές γυναίκες αναφέρουν μειωμένο πόνο περιόδου κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της άσκησης. Η μυϊκή δυσκαμψία στον αυχένα και στους ώμους και πρακτικά οπουδήποτε στο σώμα, μπορεί να βελτιωθεί μέσω ήπιας ορθής κινητοποίησης και διατάσεων1.

Πώς να ασκείστε

Μία από τις βασικές αρχές του ιατρικού επαγγέλματος είναι «να μην προκαλέσουμε βλάβη». Μπορεί η άσκηση να δείχνει αντίθετη προς αυτή την αρχή όταν η κάθε κίνηση προκαλεί πόνο, στην πραγματικότητα όμως όταν πάσχετε, για παράδειγμα, από κάποιες μορφές πόνου στην πλάτη, ο πόνος που αισθάνεστε όταν κινείστε, παρότι είναι δυσάρεστος, δεν είναι επιβλαβής. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν εκτελέσετε άσκηση η οποία σας προκαλεί δυσφορία ή αυξημένο πόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει περαιτέρω ή να σας παραπέμψει σε κάποιον φυσιοθεραπευτή, ο οποίος σε συνεργασία μαζί σας θα φτιάξει ένα πρόγραμμα ασκήσεων, π.χ. για τον πόνο χαμηλά στη μέση ή για τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Υποστήριξη στην αντιμετώπιση του πόνου

Οι θετικές επιδράσεις που έχει η σωστή άσκηση σε επώδυνες καταστάσεις είναι σήμερα καλά κατανοητές. Εάν έχετε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα άσκησης για την αντιμετώπιση του πόνου σας, ενδεχομένως χρειάζεστε λίγη βοήθεια στην αρχή ώστε να κινητοποιηθείτε και να παραμείνετε ενεργοποιημένοι.

Τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, όπως το Brufen® (ιβουπροφαίνη), μπορεί να χρειαστούν υποστηρικτικά για τη βραχυχρόνια συμπτωματική ανακούφιση του πόνου. Το Brufen® διατίθεται ευρέως στην Ελλάδα σε διάφορες περιεκτικότητες. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν έχετε αμφιβολίες για τη σωστή δόση, και βεβαιωθείτε κάθε φορά ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες που περιέχονται στο φύλλο οδηγιών του προϊόντος, προτού αρχίσετε να παίρνετε κάποιο φάρμακο.

Το Brufen® ενδείκνυται για τη συμπωματική ανακούφιση:

  • Άλγους και φλεγμονής που σχετίζεται με εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων
  • Ηπίας έως μέτριας βαρύτητας άλγους (κεφαλαλγία, μυοσκελετικό άλγος, οδοντικό άλγος, δυσμηνόρροια)
  • Πυρετού

Ελεγμένο από: Ιατρικό τμήμα Mylan

Ημερομηνία αναθεώρησης: 2019-07-24

Πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα συχνό πρόβλημα. Ο πόνος στην πλάτη προκαλείται συχνά από μυική δυσκαμψία. Μπορεί να είναι ευεργετική η κινητοποίηση και η ήπια άσκηση για τη μείωση της δυσφορίας.

Διαβάστε περισσότερα

Διαστρέμματα και θλάσεις

Το διάστρεμμα και η θλάση είναι διαφορετικά είδη τραυματισμού, ωστόσο πρόκειται για παρόμοιες καταστάσεις ενώ και οι δύο προκαλούν πόνο. Επίσης, μπορεί να συνοδεύονται από οίδημα και φλεγμονή και τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα όπως το Brufen® μπορούν να μειώσουν τον πόνο ήπιας έως μέτριας έντασης που προκαλούν τα διαστρέμματα και οι θλάσεις

Διαβάστε περισσότερα