Φλεγμονή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Φλεγμονή είναι μία λέξη που συχνά συνδέεται με την ασθένεια γενικά. Τι όμως σημαίνει στην πραγματικότητα και μπορεί να είναι κάτι καλό;

Η φλεγμονή είναι ένας γενικός όρος που δίνεται στη διαδικασία μέσω της οποίας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού – με τη μορφή των λευκών αιμοσφαιρίων – καταπολεμά τη λοίμωξη στον οργανισμό. Αυτό το είδος της φλεγμονής χαρακτηρίζεται από πόνο, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο της λοίμωξης. Ορισμένοι τύποι φλεγμονής μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό, ρίγη, πονοκεφάλους και μυϊκή δυσκαμψία1. Καταλήγοντας, η φλεγμονή είναι συνήθως ένα θετικό σημείο, το οποίο υποδηλώνει ότι ο οργανισμός σας καταπολεμά ενεργά μία λοίμωξη, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστο για το άτομο να περάσει αυτή τη διαδικασία.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την αρθρίτιδα

Παρόλο που η φλεγμονή μπορεί να είναι κάτι καλό στην περίπτωση λοίμωξης, υπάρχουν άλλες περιπτώσεις όπου το σώμα λανθασμένα προκαλεί φλεγμονή σε κάποια περιοχή και έτσι μπορεί, για παράδειγμα, να προκληθεί βλάβη στον ευαίσθητο χόνδρο μεταξύ των αρθρώσεων. Αυτή είναι μία συνήθης κατάσταση, η οποία είναι γνωστή ως αρθρίτιδα και εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ιδιαίτερα σε εκείνους που είχαν υποστεί τραυματισμούς σε νεότερη ηλικία. Η αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται συχνά με κάποια αντιφλεγμονώδη κρέμα ή χάπια που έχουν ως δραστικό συστατικό την ιβουπροφαίνη.

Καταπολέμηση της φλεγμονής και ανακούφιση του πόνου

Η ιβουπροφαίνη – όπως το Brufen® - αποτελεί μία από τις ευρύτερα διαδεδομένες θεραπείες για την ανακούφιση των διαφορετικών τύπων πόνου, του πυρετού και της φλεγμονής. Τα άτομα που πάσχουν από κρυολόγημα, γρίπη, πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο περιόδου, αρθρίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες και από πολλές άλλες καταστάσεις, μπορεί να ανακουφιστούν με τη λήψη αυτού του φαρμάκου. Η αποδέσμευση από τον πόνο και τη δυσφορία μίας φλεγμονής συνεπάγεται βελτιωμένη δυνατότητα διεξαγωγής των απαραίτητων καθημερινών σας δραστηριοτήτων, όπως η εργασία, η φροντίδα της οικογένειάς σας και του εαυτού σας.

Το Brufen® διατίθεται ευρέως στην Ελλάδα σε διάφορες περιεκτικότητες. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν έχετε αμφιβολίες για τη σωστή δόση, και βεβαιωθείτε κάθε φορά ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες που περιέχονται στο φύλλο οδηγιών του προϊόντος, προτού αρχίσετε να παίρνετε κάποιο φάρμακο.

Το Brufen® ενδείκνυται για τη συμπωματική ανακούφιση:

  • Άλγους και φλεγμονής που σχετίζεται με εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων
  • Ηπίας έως μέτριας βαρύτητας άλγους (κεφαλαλγία, μυοσκελετικό άλγος, οδοντικό άλγος, δυσμηνόρροια)
  • Πυρετού

Ελεγμένο από: Ιατρικό τμήμα Mylan

Ημερομηνία αναθεώρησης: 2019-07-24

Διαστρέμματα και θλάσεις

Το διάστρεμμα και η θλάση είναι διαφορετικά είδη τραυματισμού, ωστόσο πρόκειται για παρόμοιες καταστάσεις ενώ και οι δύο προκαλούν πόνο. Επίσης, μπορεί να συνοδεύονται από οίδημα και φλεγμονή και τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα όπως το Brufen® μπορούν να μειώσουν τον πόνο ήπιας έως μέτριας έντασης που προκαλούν τα διαστρέμματα και οι θλάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Πόνος περιόδου

Οι εμμηνορυσιακές κράμπες είναι επώδυνες συσπάσεις της μήτρας που επηρεάζουν πολλές γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης. Η ιβουπροφαίνη δρα γρήγορα και αποτελεσματικά όταν λαμβάνεται για τον πόνο της περιόδου. Η ιβουπροφαίνη μειώνει τα αυξημένα επίπεδα των προσταγλανδινών στο εμμηνορυσιακό υγρό και μειώνει την ενδομήτρια πίεση ηρεμίας και ενεργείας, καθώς και τη συχνότητα των συσπάσεων της μήτρας.

Διαβάστε περισσότερα